Leser du for ditt barn?

Foreningen Barnevakten publiserte i januar i år et interessant innlegg om barns lesevaner, og viktigheten av at barn leser, og blir lest for. Under følger et forkortet utdrag av innlegget:
E-bok på mobilen kan være et alternativ til spill når barna venter på bussen. Og skal nettbrettet bort fra sengen, kan det være fint med en papirbok på puten.

 

«Gutter leser mindre»

Norske undersøkelser som «PISA», «PIRLS» og «Nasjonale prøver» viser at jenter har bedre leseferdigheter enn gutter. En britisk undersøkelse fra 2012 viser det samme, gutter er dårligere til å lese enn jenter. Rapporten sier at slik er det også i mange andre land.

 

Hvordan få gutter mer interessert i bøker?

Vi spør «Foreningen !les» om hvordan man kan få opp leselysten hos barn. – Det er viktig å ha tilgjengelig litteratur, enten det er snakk om papir, nett eller lyd. Dernest må bøkene formidles til barna, og vi voksne må vise at å lese er en ok aktivitet og at vi gjør det selv, forklarer Ole Ivar Burås Storø.
E-bøker og papirbøker. Man må trene for å bli god. Skal guttene få bedre leseferdigheter, må de lese mer, da er bøker en mulighet, enten papirbøker eller e-bøker.

 

Blir smartere av høytlesing

Din jobb som forelder starter allerede før barna kan lese selv. I Norge er vi flinke til å lese for barna. Leser du for barna, fører det til at barna selv leser bedre senere. Det fant amerikanske forskere ut i 2015 etter målinger av hjerneaktivitet der det foregår visuell tenkning.»

 

Snakk om bøkene

Av forskning så vet vi at det er mange barn som har problemer med å lære å lese, og selv om skolene aldri så mye råder foreldre til å lese med barna hver dag, så skjer det likevel ikke alltid. Noe som igjen kan gjøre at barna kommer på etterskudd, som igjen kan prege resten av skolegangen.
I følge nettsiden til forskning.no så peker et forskningsprosjekt på en enkel metode: Det gjelder å engasjere foreldrene og få dem til å forstå at problemer med å lære å lese ikke nødvendigvis er medfødt – at det virkelig hjelper å øve med dem hver dag.

Et eksempel er at foreldre skal snakke med barna om bøkene før de begynner å lese dem, for eksempel hva barna tror bøkene handler om.
Foreldrene bør også snakke med barna om bøkene mens de leser dem, blant annet om de forskjellige ordene som kan være vanskelige.

Et annet eksempel på råd til foreldre er å gi barnet ros for innsatsen det legger i å lære å lese og ikke for hvor godt det presterer.
Sist, men ikke minst, skal foreldrene snakke med barna om bøkene etter at de har lest dem.

Så igjen – Leser du for ditt barn? Etter å ha lest dette så bør svaret være – JA!

 

Her finner du en samling av papir, lyd og e-bøker for barn til en hyggelig pris  https://www.bertmark.no/barnesiden/.

God lesefornøyelse!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert Obligatoriske felt er merket *

Post kommentar